RADIONICE

Salvo Russo – Body percussion

18. i 19. veljače 2017.
Radionice tjeloglazbe pod vodstvom Salva Russa su pobudile veliki interes, a susretu su prisustvovali glazbeni pedagozi iz cijele Hrvatske i čak Slovenije. Nova i kreativna tehnika koja podrazumijeva sviranje po tijelu, instrumentu koji oduvijek imamo, a najmanje poznajemo. Na radionicama, koje su bile eksplozija ritma, energije i neverbalne komunikacije, naučili smo stvarati nevjerojatno zahtjevne ritmove kroz pljeskanje, vokaliziranje, šuškanje, puckanje…. Lijepo je što su na seminaru bili i predavači metodike glazbe sa Muzičke akademije i Pedagoške akademije, te se obogatili ovim inovativnim sadržajem. Jedva čekamo susret ove godine na kome će nas Salvo učiti da sami izrađujemo aranžmane body percussiona.

Radionica ‘Razred iz snova’

Održali smo izuzetno zaniljivu radionicu za sve pedagoške djelatnike o tome kako se može transformirati nepoželjno ponašanje učenika na satu. Kada razumijemo što se u učenicima događa, koje ”životne uloge” igraju, koje njihove poruke stoje iza nepoželjnog ponašanja i kada znate način da iste transformirate – onda je rad u razredu jedno putpuno drugačije iskustvo. Ovo su životno korisna znanja za učitelje koja mogu prenijeti i na odgoj vlastite djece, a i o sebi saznati neke nove stvari.

Radionica ‘Elementi muzikoterapije u glazbenoj kulturi’

Radionica je polaznicima otkrila glazbu na sasvim novi način: kao lijek, terapija i način rada sa učenicima sa prilagođenim programom. Polaznici grupe su čuli kako zvuči njihovo tijelo i doživjeli intenzivno grupno povezivanje u zajedničkom muziciranju. Elementi terapijskog procesa su lako primijenjivi na satu i odlični zato što uključuju sve učenike, a pomažu nam da naučimo ne o glazbi, nego o sebi. Od profesora se očekuje da budu kreativni i zanimljivi na satu, a za to su potrebna edukacija i dobra glazbena iskustva – ovo je zasigurno mjesto za to.