FESTIVAL DJEČJEG GLAZBENOG STVARALAŠTVA - FDGS

Mjuzikl
Školska mjuza

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Festival okuplja učenike osnovnih škola (od 6 – 15 godina starosti) iz cijele Hrvatske te hrvatskih škola i zajednica iz inozemstva koji se ističu svojim glazbeno-scenskim talentima. Na festivalu se predstavljaju najbolji uradci darovitih učenika iz područja izvannastavnih glazbenih aktivnosti: od skladateljskih radionica do raznih vokalno-instrumentalnih sastava i mjuzikla, a cilj mu je promicanje i poticanje dječjeg glazbenog stvaralaštva u najširem smislu te omogućavanje dječjih nastupa u što boljim produkcijskim uvjetima.

Osim osnovnoga cilja, festival pridonosi međusobnom upoznavanju te uspostavljanju prijateljskih i stručnih dodira između sudionika.

Festival će se održati 16. i 17. svibnja 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a obuhvaća tri kategorije:
1. Mladi autori – nove dječje autorske skladbe
2. Mjuzikl – glazbeno-scensko djelo
3. Školska mjuza – izvedbe djela svih glazbenih žanrova

Samom festivalu prethodit će Natječaj koji će biti otvoren u razdoblju od 4. veljače do 4. ožujka 2019. pozivom i otvaranjem online prijavnica na ovoj stranici. Uz Pravilnik i propozicije, osobitu pažnju treba posvetiti na ostvarivanje prava za korištenje, obradu i izvedbu glazbenih djela ukoliko koristite postojeća autorska djela, jer je potvrda o odobrenju uvjet za prijavu na Natječaj. Potrebno je na vrijeme popuniti i poslati Obrazac za mjuzikl ili Obrazac za školsku mjuzu kako bi potvrdu o odobrenju dobili na vrijeme, odnosno do zatvaranja Natječaja. Najbolji dječji uradci koji zadovolje propozicije natječaja izvodit će se uživo na Festivalu.

Na samom festivalu svaka kategorija trajat će jedan dan, što sudionicima omogućuje da se istog dana mogu vratiti kući, a festival uključuje:
- tonske i scenske probe
- razmjenu iskustava
- prezentaciju novonastalih skladbi
- prezentacije mjuzikla
- prezentacije originalnih glazbenih izvedbi različitih školskih ansambala
- radionice
- obilazak muzeja
- susrete s poznatim osobama iz svijeta glazbe
- svečane dodjele nagrada
- party za sudionike.

Festival se organizira u partnerskoj suradnji s HDS ZAMP-om, Muzejem suvremene umjetnosti i OŠ „Ivan Benković“.

Vidimo se na Festivalu!

Sandra Frančišković

Ravnateljica Festivala

Mladen Ergić