FESTIVAL DJEČJEG GLAZBENOG STVARALAŠTVA - FDGS

Zbog situacije sa koronavirusom, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva 2020. se otkazuje.
Organizacija sljedećeg Festivala ovisit će o budućoj situaciji.

Ovogodišnji, peti po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održat će se u svibnju u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Festival okuplja različite ansamble osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji predstavljaju svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Samom Festivalu prethodi Natječaj u veljači na koji se škole prijavljuju, a najbolji uradci izvode se uživo na Festivalu u izvrsnim produkcijskim uvjetima.

Škole se natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenjuje ih stručno prosudbeno povjerenstvo.

Festival uključuje:
- tonske i scenske probe
- razmjenu iskustava
- prezentaciju novonastalih skladbi
- prezentacije mjuzikla
- prezentacije originalnih glazbenih izvedbi različitih školskih ansambala
- radionice
- obilazak muzeja
- susrete s poznatim osobama iz svijeta glazbe
- svečane dodjele nagrada

Partneri u organizaciji Festivala su HDS ZAMP, MSU i OŠ „Ivan Benković“, Dugo Selo.

Festival se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije i Školske knjige te uz pomoć donatora.

Sandra Frančišković

Ravnateljica Festivala