Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva

Hrvatski osnovnoškolci pokazali puni sjaj svojih glazbenih i glazbeno-scenskih nastupa

Gotovo 600 malih i velikih glazbenih kreativaca okupilo se na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva u Muzeju suvremene umjetnosti 12. i 13. svibnja.

Festival je realiziran u partnerskoj suradnji sa HDS ZAMP-om, Muzejem suvremene umjetnosti, OŠ „Ivan Benković“, Školskom knjigom i Cantusom, uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Grada Dugog Sela te mnoge donatore. Dva dana bila su ispunjena radionicama o autorstvu, obilascima muzeja i tonskim probama, izvedbama u izvrsnim produkcijskim uvjetima te svečanim dodjelama nagrada i završnim tulumima.
Prvi dan svjetla reflektora obasjala su učenike sedam škola sa svih strana zemlje koji su izveli svoje mjuzikle.

Mjuzikli

1. OŠ Molve, Molve - Pjesmom rasprši oblake
2. OŠ “Ivan Benković”, Dugo Selo – Anči
3. OŠ Varaždin, Varaždin - Ljepotica i zvijer
4. OŠ “Ljubo Babić”, Jastrebarsko - Kralj lavova
5. OŠ Tenja, Tenja - Paroščić putuje svijetom
6. OŠ August Šenoa, Osijek - Šuma Striborova
7. OŠ Mate Balote, Buje - Čarolija Crnog vrta

Drugi dan festivala osim tonskih proba, obilaska muzeja i radionica za djecu, organiziran je i posjet kinu, gdje su svi uživali u glazbenom animiranom filmu „Pjevajte s nama“ tematski povezanim s Festivalom. U popodnevnim satima na velikom koncertu izvedeno je sedam autorskih dječjih skladbi te devet skladbi „školske mjuze“. Na pozornici su se izmjenjivali najrazličitiji ansambli, a sve ih je vjerno dopratio i otpratio vrlo zabavni voditelj programa Marijo Ožaković. Nastupili su redom:

Mladi autori

1. OŠ Mihaela Šiloboda, Sv. Martin pod Okićem - Boje
2. OŠ Martijanec, Martijanec - Dragulj prijateljstva
3. OŠ Čavle, Čavle - San
4. OŠ Sveti Petar Orehovec, Sv. Petar Orehovec - Pjesma o školi
5. OŠ Sveti Petar Orehovec, Sv. Petar Orehovec - U ponoć u zvoniku
6. OŠ Sveti Petar Orehovec, Sv. Petar Orehovec - Course of Magic
7. OŠ Matije Gupca, Zagreb - Minion walk

Školska mjuza

1. OŠ Borovje, Zagreb - Himna OŠ Borovje (Tihomir Hojsak)
2. OŠ Čazma, Čazma - Zombie (The Cranberries)
3. OŠ Bogumila Tonija, Samobor - Hallelujah (Leonard Cohen)
4. OŠ “August Cesarec”, Ivankovo - The Hardest thing (Toše Proeski)
5. OŠ Rugvica, Rugvica - Naranča (narodna)
6. OŠ Ivana Novaka, Macinec - Đelem, Đelem (romska himna)
7. OŠ “Stanovi”, Zadar - Sanjajte, sanjajte (Nena Jurišić)
8. OŠ Matije Gupca, Zagreb - Škatulica (narodna)
9. OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica – Balleilakka (Rahman)

Sve nastupe pomno su pratila stručna prosudbena povjerenstva i nije im bilo nimalo lako. Povjerenstvo za mjuzikle činile su profesorice glazbene kulture Saša Marić i Jelena Ćosić Žbulj te naš estradni glazbenik Goran Karan, dok su povjerenstvo za mjuzikle činili profesori Tomislav Seletković i Deniza Gjini te hrvatski glazbenik Ante Cash.

Goran Karan istaknuo je da se u svakoj izvedbi toga dana osjetila ljubav, a djeci je poručio djeci „Imate dar da na najljepši način izrazite ono što mislite i osjećate i tome uvijek ostanite vjerni“. Također je posebno zahvalio svim učiteljima, kao „skrivenim junacima ove priče“, čiji je marljiv rad s djecom pokazao svoje rezultate na ovom Festivalu i zamolio ih da s takvim radom nastave i dalje.

„Ostanite vjerni sebi i stvarajte ovako dobru glazbu. Uz vas, nema brige za hrvatsku glazbu“, poručio je djeci Ante Cash.

Budući da je Festival motivacijskog karaktera sve su škole nagrađene. Školama s najvećim brojem bodova u kategoriji uz nagradu uručena je statua i poklon. U kategoriji mjuzikla to je OŠ Tenja iz Tenje s mjuziklom Paroščić putuje svijetom, u kategoriji Mladih autora OŠ Matije Gupca, Zagreb, a u kategoriji školske mjuze OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica.

Festival je iznimno važan upravo zbog svoje programske jedinstvenosti, koja uključuje autorski angažman učenika i njihovih mentora u svim segmentima glazbeno-scenske umjetnosti. Edukativnog, obrazovnog, kreativnog i umjetničkog karaktera, Festival je u svojem drugom izdanju oduševio struku i publiku.

Glazba je vrlo moćan medij i uključivanje glazbe u odgoj djece, pogotovo u osnovnoškolskoj dobi, važna je za njihov cjelokupni psihofizički razvoj i izgrađivanje njihova samopouzdanja. Važnu ulogu u tome imaju glazbeni pedagozi i učitelji, jer njihova je zadaća prepoznati u djeci skrivene potencijale i omogućiti im da ih razviju i iskoriste. Jedan od ciljeva ove udruge i Festivala je poticanje i promoviranje odgojne uloge glazbenih pedagoga.

Prema izjavama djece i učitelja sudionika Festival je u potpunosti ispunio svoju svrhu poticaja glazbenog stvaralaštva. S veseljem svi očekuju sljedeći i već se u glavama učitelja i djece rađaju nove ideje i planovi za sljedeću školsku godinu.

Fotogalerija sa Festivala

Lokacija Festivala
Propozicije
Prijavnice